Prezentacje CLM (Closed Loop Marketing) to materiały, które przedstawiciele medyczni pokazują lekarzowi podczas wizyty. Proxima CRM obsługuje kilka formatów plików, a wybrany format określa, co system może zrobić z prezentacją: czy może zbierać szczegółowe statystyki, jak prezentacja zachowuje się na ekranie oraz jakie wymagania musi spełniać plik.
Gotowe prezentacje CLM są przesyłane do systemu za pośrednictwem aplikacji CLM Manager. W tym artykule opisano, jak otworzyć aplikację, tworzyć foldery, przesyłać pliki oraz zarządzać prezentacjami, które już znajdują się w systemie.
Informacje o obsługiwanych przez system formatach plików i wymaganiach technicznych dla każdego z nich znajdziesz w artykule Prezentacje CLM: obsługiwane formaty i wymagania.
Otwieranie aplikacji CLM Manager
Na stronie Dashboard wybierz New CLM Manager z listy Applications po lewej stronie lub kliknij kafelek New CLM Manager w sekcji Apps.
Interfejs aplikacji CLM Manager
Aplikacja otwiera się na stronie Folders, która wyświetla zawartość grupy głównej. Menu po lewej stronie zapewnia dostęp do wszystkich plików w systemie pogrupowanych według typu:
- Folders — struktura folderów biblioteki treści.
- All files — wszystkie pliki w systemie, niezależnie od typu.
- PDF Presentations — wszystkie pliki PDF.
- ZIP Presentations — wszystkie interaktywne prezentacje HTML.
- Images — wszystkie obrazy.
- Videos — wszystkie pliki wideo.
Dla każdego folderu i pliku na liście wyświetlane są jego nazwa, typ, rozmiar, data ostatniej modyfikacji oraz użytkownik, który go zmodyfikował. Użyj ikony wyszukiwania w prawym górnym rogu, aby znaleźć plik po nazwie.
Tworzenie folderu
Foldery umożliwiają organizowanie prezentacji według produktu, kampanii lub dowolnego innego klucza stosowanego przez Twój zespół.
-
Kliknij + Add w prawym górnym rogu i wybierz Create a folder.
-
Wprowadź Name folderu i wybierz product directions (divisions), do których należy folder. Oba pola są wymagane. Kierunki produktowe określają, które zespoły będą widzieć zawartość tego folderu. Kliknij + Add, aby wybrać więcej kierunków, lub ikonę minusa na etykiecie, aby usunąć jeden z nich.
- Kliknij Add, aby zapisać folder.
Przesyłanie prezentacji
- Kliknij + Add i wybierz Add a file.
-
Przeciągnij plik do obszaru przesyłania lub kliknij choose a file i wybierz go na komputerze. Rozmiar jednego pliku może wynosić maksymalnie 300 MB.
- Wprowadź Name, który będzie widoczny dla użytkowników w systemie. Może różnić się od nazwy pliku wyświetlanej obok.
-
W sekcji Located in the following folders kliknij + Add i wybierz foldery, do których należy prezentacja. Prezentację można umieścić jednocześnie w kilku folderach. Jeśli lista jest długa, użyj pola wyszukiwania lub opcji Select all.
- Kliknij Save.
Po przesłaniu system przetwarza plik i generuje dla niego podglądy. Następnie prezentacja pojawia się na odpowiedniej liście — na przykład plik PDF pojawia się w sekcji PDF Presentations.
Praca z przesłanymi prezentacjami
Wybierz plik na liście, aby wyświetlić dostępne działania.
- Edit — zmiana nazwy wyświetlanej, zastąpienie pliku lub zmiana folderów, w których umieszczona jest prezentacja.
- Preview — otwarcie prezentacji w celu sprawdzenia jej wyglądu.
- Download — zapisanie oryginalnego pliku na komputerze.
- Archive — ukrycie prezentacji przed użytkownikami bez jej usuwania.
Edycja prezentacji
W oknie dialogowym Edit a file możesz zmienić nazwę prezentacji, zmienić foldery, do których należy, oraz zastąpić sam plik za pomocą opcji Change a file. Jest to standardowy sposób publikowania nowej wersji: prezentacja zachowuje swoją nazwę i miejsce w strukturze folderów, a aktualizowana jest tylko jej zawartość.
Zarchiwizowane prezentacje
Zamiast usuwania prezentacje są archiwizowane. Gdy prezentacja zostanie usunięta, usuwane są również wszystkie zebrane dla niej statystyki, dlatego archiwizacja pozwala wycofać materiał z codziennego użytku, zachowując jego dane analityczne.
Po zarchiwizowaniu prezentacji przedstawiciele przestają widzieć ją w systemie CRM na swoich tabletach po następnej synchronizacji.
Zarchiwizowana prezentacja jest oznaczona etykietą Archived i w każdej chwili można ją przywrócić. Przełącznik Hide archived nad listą określa, czy zarchiwizowane elementy są wyświetlane, więc włącz go, aby zobaczyć tylko prezentacje, które są obecnie używane. Zarchiwizowana prezentacja jest oznaczona etykietą Archived i w każdej chwili można ją przywrócić.
Przełącznik Hide archived nad listą określa, czy zarchiwizowane elementy są wyświetlane. Włącz go, aby zobaczyć tylko prezentacje, które są obecnie używane.
ℹ️ Uwaga: przed przesłaniem interaktywnej prezentacji upewnij się, że archiwum ZIP spełnia wymagania techniczne: dotyczące pliku struktury, zasad nazewnictwa plików oraz rozdzielczości slajdów. Plik, który ich nie spełnia, może zostać pomyślnie przesłany, ale nie otworzyć się na tablecie.